מדרש רבה עם 'פירוש מהרי"א' לגה"ק רבי יצחק אייזיק מזידיטשוב, דפוס ראשון – סט מיוחס – ספר סגולה
מדרש רבה ד' חלקים עם פירוש מתנות כהונה ו'פירוש מהרי"א', והוא פירוש חדש דרך הסוד והקבלה על פי דברי הזהר הקדוש וכתבי האר"י – מאת הרה"ק רבי יצחק אייזיק מזידיטשוב.
פירושו של הגה"ק מזידיטשוב על המדרש היה חשוב בעיניו ביותר (כפי שמעידים בני המחבר בהקדמה),
ועל כן ספר זה הוא הראשון מכתבי קדשו שעלה על מכבש הדפוס.
את הספר הדפיס הגה"ק רבי יצחק אייזיק ווייס מסוואליווע ומונקאטש, והוא אשר טרח בהעתקת הספר מתוך גוף הכתי"ק. הוא מעיד בהקדמתו בראש ח"א כי רבים מדברי הקודש מיוסדים על הקדמות רבו ודודו של המחבר – הרה"ק רבי צבי הירש מזידיטשוב.
עותק זה היה שייך לאחיו של המו"ל הגה"ק יצחק אייזיק מסוואליווע – הוא הגאון רבי מרדכי ווייס ממונקאטש, אשר חתימותיו מופיעות בשני שערים. חתימות רבות בכל החלקים ורישומים משפחתיים בכתיבת בנו רבי חיים אברהם. ראה להלן על קשרי משפחת ווייס המעטירה להרה"ק המחבר.
ד' חלקים בשני כרכים, הכול בשלימות.
חלק א: בראשית, תרל"ד. [4], קלו דף.
חלק ב: שמות, ויקרא, תרל"ד. [2], סז; נד, [1] דף.
חלק ג: במדבר, דברים, תרל"ד. [1], צא; כו דף.
חלק ד: חמש מגלות, תרל"ה. [2], קלו דף.
ספר סגולה:
בראש הספר הקדמת ששת בניו וחתנו של המחבר, הכותבים:
"ואתם משכו וקחו לכם ברכת שמים לתוך ביתכם והיה לכם למשמרת ולמזכרת טובה וברכה, וזכות מרן אאמו"ר זצלה"ה יגן עליכם ועל בניכם"
הרה"ק מהרי"א מזידיטשוב (תקס"ה-תרל"ג) איש אלוקים קדוש, אשר אלפים הלכו לאורו, בקי בש"ס ומדרשי רז"ל ומכילתא ספרא וספרי וזוה"ק ותיקוני הזהר ובכל כתבי האריז"ל עד להפליא, ונשמע מפי קדשו שהפרי עץ חיים למד ושנה מאה פעמים ואחד. ספרי רבו הקדוש רבינו צבי הירש מזידיטשוב היו רגילים על לשונו ומסר נפשו על התורה והעבודה והתפלל בעד כלל ישראל והמשיך להם שפע פרנסה והצלחה (ספר עשר קדושות ערך מהרי"א).
את ביאוריו על דרך הסוד כתב בקדושה ובטהרה כשהוא מעוטר בטלית ותפילין, ומכתביו נדפסו ביאור מהרי"א על המדרש רבה, וכן לקוטי תורה והש"ס.
לבוב תרל"ד-תרל"ה [1874-1875], מהדורה ראשונה. מצב כללי טוב, מעט הדבקות ונקבים וקרעים קלים בדפים ספורים. כריכות עור חדשות יפות.
ביבליוגרפיה: סטפנסקי חסידות, מס' 336.
– – – – – – – – – –
משפחת ווייס קשורה הייתה בלב ונפש עם רבינו המחבר: האח האחד – הגה"ק רבי יצחק אייזיק – הו"ל את המדרש רבה שלפנינו, האח השני – הגה"ק רבי שמואל צבי ווייס – היה נוסע אל המחבר, והמחבר הוא אשר הכתיר את הרה"ק בעל 'אמרי יוסף' מספינקא (בנו של רבי שמואל צבי) בכתר ההנהגה, כפי שמספר בעל 'חקל יצחק' (בהקדמת חקל יצחק). בעל 'אמרי יוסף' הוא אשר הדפיס חלק מספרי 'ליקוטי תורה והש"ס' להמחבר (ראה דבריו להלן).
לפנינו ה'מדרש רבה עם פירוש מהרי"א' שהיה שייך לאח השלישי – הגאון רבי מרדכי ווייס ממונקאטש (נפטר תרנ"ה), אשר עלה בצעירותו לארץ ישראל ולימים כיהן כראב"ד לעדת החסידים בטבריה.
– – – – – – – – –
מתוך דברי ה'אמרי יוסף' בהקדמתו לספר 'ליקוטי תורה והש"ס' של המחבר, בראש חומש דברים:
"
והנה נודע כי רבינו המחבר זללה"ה כאשר אמר תורה ברבים השפיע לאחב"י שפע פרנסה והצלחה, ולכן כאשר יתפשט ספרו הקדוש בעולם, וידוע כי גדולים צדיקים וכו' [-במותם יותר מבחייהם], יהי רצון מלפני אבינו שבשמים שיתרומם קרן ישראל למעלה וכל המאמינים בהשי"ת ובתורתו הקדושה ובצדיקים יתרומם קרנם ומזלם למעלה,
ויתברכו בשפע פרנסה והצלחה ולא יוכל שום אדם להזיק להם ח"ו ונזכה לעלות לציון ברנה בב"א…"