ספר סגולה: מגן דוד להרה"ק מטולנא, דפוס ראשון – שוליים רחבים! – דפוס שפירא, זיטומיר תרי"ב [1852]
"דרושים נחמדים תוכחות מוסר ורמזים נפלאים לעורר לבבות עם קדושים" מאת הרה"ק רבי דוד טברסקי מטולנא בן הרה"ק רבי מרדכי מטשרנוביל.
ספר זה בשונה משאר ספרי חסידות רבים נדפס על ידי המחבר בעצמו וטעמו ונימוקו שגם אלו הרחוקים שלא יכולים לבוא אליו לשמוע דברי חיזוק יקראו בספר ויתעוררו לעבודת השם.
ספר סגולה חשוב:
המחבר עצמו כותב בהקדמה למהדורה השלישית של הספר (לבוב תר"מ): "והנני לאמר אשר כל איש חכם לב אשר יקנה את הספר הזה ויהגה בו, אקוה שיהי' עליו לתרופה לגופו ונפשו ברוחניות וגשמיות בזה ובבא, יצליח בהצלחות זמניות ונצחיות"
עותק יפה מבית הדפוס המפואר של משפחת שפירא בזיטאמיר – נייר איכותי עם שוליים רחבים!
השוליים הם רחבים כל כך, שבפינות העליונות של הגיליונות נשתמרו ה"נקבים" המיוחדים שסייעו למלאכת ההדפסה, ולא נחתכו בידי הכורכים (ראה הרחבה).
הרה"ק רבי דוד מטולנא (תקס"ח-תרמ"ב) נודע כבעל רוח הקודש ושמו הלך לפניו כבעל מופת. בן הרה"ק רבי מרדכי מטשרנוביל, נקרא על שם אבי אמו רבי דוד לייקעס מבאר תלמיד הבעש"ט. מנעוריו הצטיין בחריפותו וחכמתו. בהגיעו לפרקו נלקח כחתן על ידי רבי ישראל אברהם מטשארני-אוסטראה בנו של רבי זושא מהאניפולי.לאחר פטירת אביו בשנת תקצ"ז החל להנהיג עדה, תחילה בוואסילקו ואח"כ בטולנא שעד מהרה הפכה לאחד ממרכזי החסידות הגדולים באוקראינה.
זיטומיר תרי"ב [1852], מהדורה ראשונה, ספרו הראשון של המחבר הקדוש. ספירת דפים: קכ, [1] דף. גודל: 27.2 ס"מ. פגם משוקם בשער, השלמת נייר בשולי הדף האחרון. כתמים בחלק מהדפים. מלבד זה – מצב טוב. כריכה חדשה.
שני שערים, השער השני חלקו נדפס בדיו אדומה, המצוי רק בחלק מן העותקים. הדף האחרון – לוח הטעות – אף הוא מצוי רק בחלק מן העותקים.
ביבליוגרפיה: סטפנסקי חסידות, מס' 334.
השלמות ותוספות לספר זה נדפסו בספרו השלישי והאחרון של המחבר, המופיע אף הוא בקטלוג הנוכחי: קהלת דוד, לובלין תרמ"ב.
– – – – – – – – –
על הנקבים המצויים בפינות ספרים עם שוליים רחבים:
קיימות עדויות עתיקות לפיהן במהלך ההדפסה הוצמדו הגיליונות למכבש באמצעות מסמרים שניקבו את הגיליון, על מנת שלא יזוז במהלך ההדפסה. (ראינו נקבים דומים בכמה ספרים מדפוסי סלאוויטא וזיטאמיר, ראה נקבים שכאלו גם בספר נפש החיים מדפוס ווילנא, מכירת גנזים 13 פריט 92)
לא כל העותקים של הספרים נדפסו מלכתחילה עם שוליים רחבים, וגם אלו שכן – במרביתם השוליים הרחבים נחתכו עם השנים בידי הכורכים, על מנת שהבעלים לא יצטרך לשלם על כריכה גדולה, ולא ראו עניין בשימור השוליים.
נקבים מיוחדים אלו נשתמרו רק במספר מצומצם ביותר של ספרים בעולם כולו, בכל משך תקופת הדפוס העברי!
נקבים אלו שנשתמרו בעותק שלפנינו – מעידים כי העותק הוא ממש כפי שיצא מהדפוס, ולא קוצץ מעולם בידי הכורכים!