ספרי יסוד: ספרי הצל"ח מאת רבינו ה'נודע ביהודה', דפוס ראשון בחיי המחבר
סט שלם
שלושת כרכי היצירה הלמדנית הנודעת: "צל"ח" (ר"ת: ציון לנפש חיה), המכילים ביאורים ופסקי הלכה היוצאים ממסכתות פסחים, ברכות וביצה, תוך משא ומתן בסוגיות רבות בכל מרחבי הש"ס.
נתחבר בידי גדול הדור הגאון האדיר
רבינו יחזקאל סג"ל לנדא אב"ד פראג, בעל 'נודע ביהודה' – "קדוש ישראל והדרו, אשר מימיו אנו שותים בכל יום" (לשון רבי יצחק אלחנן מקובנא).
ספר יסודי ביותר ובעל חשיבות רבה – הן להבנת דברי הגמרא והמפרשים, והן לקביעת ההלכה.
לפנינו ג' החלקים:
א: חידושי הצל"ח לפסחים, פראג תקמ"ג-תקמ"ד.
ב: חידושי הצל"ח לברכות, פראג תקנ"א.
ג: חידושי הצל"ח לביצה, פראג תקנ"ט.
כולם דפוס ראשון, מסכת פסחים וברכות נדפסו בחיי המחבר.
על אף שרבינו חיבר פירושים למסכתות נוספות, חיבור ה"צל"ח" הוא על ג' מסכתות אלו באופן מיוחד, כפי שכותב רבינו בהקדמה לפסחים. בחתימת הספר (דף קטז ע"ב) כותב כי הדפסת חידושיו על ג' מסכתות אלו קודמת בחשיבותה להדפסת כל שאר ספריו!
הגאון רבי יחזקאל לנדא אב"ד פראג (תע"ד-תקנ"ג) נולד בעיר אפטא שבפולין, מגיל צעיר הסתופף בצל הקלויז הנודע בבראד, וקיבל שם מלא חפניים בנגלה ובנסתר. שימש כדיין באחד מארבעת בתי הדין בבראד, משנת תק"ה אב"ד יאמפולי ומשנת תקט"ו עלה על כס הרבנות בעיר המעטירה פראג וייסד בה ישיבה חשובה, ממנה יצאו גדולי עולם, כהונה זה נשא ברמה קרוב לארבעים שנה. מחיבוריו נדפסו: שו"ת נודע ביהודה, צל"ח על הש"ס, דגול מרבבה על שו"ת וקבצי דרשות.
את שני ספריו המפורסמים הקדיש רבינו לעילוי נשמת הוריו: "נודע ביהודה" ע"ש אביו, ו"ציון לנפש חיה" ע"ש אמו.
מספור דפים: ח"א: [2], קכג, [1] דף. ח"ב: [3], פב דף. ח"ג: [2], סה דף.
מצב כללי טוב. שיקומים מקצועיים בשער ח"א. נקבים. מעט כתמים.
ביבליוגרפיה: סטפנסקי ספרי יסוד, מס' 79.
– – – – – – – –
בהקדמתו מספר רבינו על ההשקעה העצומה שהשקיע ביצירה תורנית כבירה זו: "לא יאומן כי יסופר גודל היגיעה שיגעתי בה, כמה לילות נדדתי שינה מעיני".
יגיעתו הייתה אדירה כל כך, שלקראת סיום הדפסת הצל"ח לפסחים אסרו עליו הרופאים לעסוק בכל דבר הדורש מחשבה ועיון, מפני חולשת גופו.
– – – – – – – –
בחלק ג' חתימות ורישומים של כותבים שונים, חלקם מייחסים את הספר לגאון רבי קאפל בלוי אב"ד ווערבוי, אשר נתגדל י"א שנים בבית רבו המובהק ה'כתב סופר' מפרשבורג, ונחשב לבחור המופלג ביותר בישיבתו המעטירה. חתנו הוא רבי פנחס זעליג הכהן שווארץ, ב"ר שלום, בן ה'קול אריה' ממאד.