ספר יסוד: ביאור הגר"א על שו"ע אבן העזר, דפוס ראשון – ווילנא והוראדנא תקע"ט [1819]
עותק שלם של שולחן ערוך אבן העזר עם חלקת מחוקק, בית שמואל ובאר הגולה וביאור חדש מאת הגאון החסיד רבי אליהו מווילנא – הגר"א.
יצא לאור על ידי נכדו רבי יעקב משה מסלונים בן רבי אברהם בן הגר"א.
ביאור הגר"א הוא יסוד היסודות של ההלכה, והחפץ חיים מכריע כדעתו בכל מקום כפי שכתב בהקדמה למשנה ברורה (ח"א): "ובמקום שראיתי דעות בין שני אחרונים גופא באיזה דבר, לא הייתי עצל בדבר מלחפש בכלל שאר אחרונים ובפרט בבאור הגר"א ז"ל שהוא אורן של ישראל ויתד שהכל תלוי בו וכדאי להכריע הדבר".
ביאור הגר"א לשולחן ערוך נכתב על ידו ממש ולא על ידי תלמידיו. הגר"א כתב את דבריו בקיצור גדול, ועל כך כותב הגר"ח מוואלוז'ין בהקדמתו לאורח חיים: "ואף כי דבריו קצרים, המה ככוכבים הנראים קטנים וכל העולם עומד תחתיו".
יסודו של הגר"א בביאורו הוא לחשוף את מקורות פסקי השולחן ערוך ולהראות את מקורם בתלמוד בבלי וירושלמי. הגר"ח מוואלוז'ין כותב שכאן קבע הגר"א את יסודות דרך לימודו "לעורר ולהזכיר בלימוד השולחן ערוך את מקורו מן הש"ס".
ידועים מספר ואריאנטים שונים של ספר זה, הטופס שלפנינו הוא הטופס המכונה "טופס ג'". ראה הרחבה להלן אודות הגורמים לשינויים הרבים.
טופס ג' הוא היחיד מבין שלושת הטפסים אשר מכיל את ביאור הגר"א לשו"ע אבן העזר בצורתו המוכרת כיום, וכך הוא נדפס בכל המהדורות.
ווילנא-הוראדנא תקע"ט [1819], מהדורה ראשונה של רוב הספר (ראה להלן). ספירת דפים: ד עמ', ה-סא דף, קפח דף. גודל: 34 ס"מ בקירוב. עשרות הגהות בכת"י (בעפרון).
מצב כללי טוב, נקבים בחלק מהדפים עם פגיעה קלה בכמה תיבות. קרעים והדבקות בשער ובדפים ספורים נוספים. סימני שימוש. כריכה חדשה.
מקור:
ספריית החוקר התורני ישראל תא-שמע ז"ל
מכירת קדם מס' 76 (מכירת ספרי הגר"א ותלמידיו)
ביבליוגרפיה: סטפנסקי, ספרי יסוד מס' 169; וינוגרד, אוצר ספרי הגר"א מס' 755; ר' חיים ליברמן, אהל רח"ל ח"ב עמ' 393; ר' אברהם הלוי שישא, ישורון כרך ה' עמ' תרפ"ה-תרצ"ה.
– – – – – –
על גלגולי הדפסת ביאור הגר"א לחלק אבה"ע האריכו הביבליוגרפים, וקבעו כי ישנם שלושה ואריאנטים שונים.
תחילת ההדפסה הייתה בהוראדנא בשנת תקע"ב, אז הדפיסו את השולחן ערוך עם באר הגולה ובצדו ביאור הגר"א בלבד, וכך נדפסו רק כ"ד הדפים הראשונים מתוך הספר, וההדפסה נעצרה.
לאחר מכן הכריע הגר"ח מוואלוז'ין שיש להדפיס גם את החלקת מחוקק ובית שמואל שכבר קנו את מקומם בגליון השולחן ערוך (ראה ציטוט ממכתבו מעבר לשער), ועל כן הדפיסו על דפים נפרדים את הח"מ וב"ש על הסימנים שכבר נדפסו בשנת תקע"ב, ואילו את כל המשך הספר כבר הדפיסו בצורה אחידה: במרכז הדף נוסח השו"ע, משני צידי הדף נדפסו הח"מ וב"ש, ובתחתיתו ביאור הגאון.
הסתעפות ההדפסה וטלטוליה יצרו שלושה סוגי טפסים:
טופס א' – מכיל רק את כ"ד הדפים שנדפסו בשנת תקע"ב.
טופס ב' – מכיל את הדפים שנדפסו בשנת תקע"ב, את הדפים המיוחדים ובהם השלמת הח"מ וב"ש שנדפסו בשנת תקע"ט, ואת כל המשך גוף הספר שנדפס בשנת תקע"ט. טופס כזה נמכר במכירת זיידי מס' 3.
טופס ג' (שלפנינו) – מכיל הדפסה חדשה ומתוקנת של הדפים הראשונים, כשהם כוללים גם את הח"מ וב"ש, וכמובן את גוף הספר עצמו, שנדפסו כולם בשנת תקע"ט. השער של טופס זה שונה משער טופס ב'.
טופס ג' הוא אם כן הטופס היחיד אשר מכיל את כל השו"ע אבן העזר עם ביאור הגר"א, ברצף ובצורה אחידה, וכך נדפסו כל המהדורות הבאות.